Lys gør dig gladere og giver dig mere energi.
Kender du det, at du bliver gladere om foråret, når dagene bliver længere, og solen pludselig får mere magt? Det er som om, problemerne letter, energien stiger og livslysten kommer tilbage. Modsat ved du måske også, hvad gråvejr og mørke gør ved dig, og måske længes du efter lyset i vintermånederne. Det er denne mangel på lys, lysterapi gør noget ved.
Lysterapi med stærkt vidt lys virker altså imod vinterdepression, vintertræthed og alm. depression. Dagslyssolen eller lysterapilampen giver så meget lys, at det tæt på lampen minder om en sommerdag. Ved mørke udskiller koglekirtlen i hjernen melatonin, og dette nedsætter vores energiniveau. Melatonin udskillelsen nedsættes altså ved lysterapi, og du får mere energi. Derfor er det vigtigste tidspunkt af få lysterapi om morgenen mellem 7 og 9, fordi det højner energiniveauet fra starten af dagen, og hjælper dig med at komme i gang.
Udover at nedsætte melatonin produktionen, forøges produktionen af seratonin. Seratonin er den neurotransmitter, der bliver påvirket ved behandling med antidepressiv medicin.
Du kan både bruge lampen på den måde, at du sidder lige foran den, og kigger ind i den. Men du kan også lave kontorarbejde eller spise, mens den står på dit bord. Du kan også have den stående i køkkenet, eller andre steder hvor du opholder dig meget, men hvor du ikke nødvendigvis sidder lige foran den. Til gengæld skal lampen så være tændt noget længere tid.
Jo større lampen er, jo mindre er kravet til, at du sidder stille og kigger lige ind i lampen.
Hvorfor kan du ikke bare bruge almindelige lyskilder? Det kan du ikke, fordi de afgiver for meget ultraviolet og infrarød stråling, hvis du samtidig skal opnå de samme lysmængder (10.000 lux), som en lysterapilampe giver. Det ville være sundhedsskadelig at anvende alm. lyskilder til det formål.