Viden og litteratur om lysterapi

Viden og yderligere information om lysterapi og dens positive virkninger

Lysterapi virker imod vinterdepression, vintertræthed og alm. depression ved at fremme hjernens produktion af seratonin og nedsætte produktionen af melatonin.

Stine Ulendorf Jacobsen, journalist. “Virker lysterapi mod vinterdepression?”. Videnskab.dk, 30. januar 2012.
I artiklen bliver overlæge og ph.d. Klaus Martiny interviewet. Det korte svar på spørgsmålet i overskriften er “JA”. Lysterapi virker imod vinterdepression. Vinterdepression udløses af vinterens mangel på lys, og dette nedsætter hjernens produktionen  af serotonin, hvilket er biologisk forbundet med vinterdepression.
Artiklen forklarer også, hvorfor almindelige indendørs lyskilder ikke kan erstatte lysterapilamper. Dette skyldes, at for at opnå en lysstyrke på 10.000 lux ville de almindelige indendørs lyskilder være skadelige, fordi de ikke har et filter i mod ultraviolet lys, hvilket lysterapilamper har. Samtidig anbefaler artiklen de store lamper, hvor man ikke behøver at kigge direkte ind i.
Klaus Martiny anbefaler at søge læge, for at få konstateret om det er vinterdepression eller almindelig depression, der er tale om. Artiklen er letlæselig og kan findes på videnskab.dk ved der at søge på lysterapi.

Speciallæge i Psykiatri Birgit Severin. “Vinterdepression kan behandles med lysterapi”. Lægemagasinet 6/99.
Undersøgelser peger på, at mere end 10% af danskerne lider af vinterdepression, og i sin rendyrkede form er symptomerne:

1) Øget søvnbehov
2) Omfattende energitab
3) Depression
4) Øget appetit
5) Øget vægt
6) Isolation

Behandlingen består i at sidde i 1/2 time foran skærmen (mindst 10.000 lux) hver dag i 14 dage. Herefter kan intensiteten måske nedsættes. Også personer med færre end de ovennævnte 6 symptomer profiterer af behandlingen. Artikel kan bestilles hos statsbiblioteket.dk i Århus eller hos forlaget laegemagasinet.dk

Supplerende behandling med lysterapi virker imod alm. depression. Klaus Martiny. Acta Psychiatrica Scandinavica 110/2004 s 7-28.
Udover behandling med antidepressiver giver lysterapi en ekstra behandlingseffekt på almindelig depression. I en artikel af Klaus Martiny vises det, at lysterapi i sig selv har en virkning på alm depression. Lysterapi nedsætter produktion af melatonin som ellers produceres ved mangel på lys. Melatonin gør os trætte. Samtidig højner lysterapi hjernens produktion af seratonin, hvilket ligner den effekt der opnås med medicinsk behandling med antidepressiver/lykkepiller.

Artiklen er på engelsk og skrevet i en svært læselig akademisk stil. Den kan findes via statsbiblioteket.dk men kræver log in eller personligt fremmøde.

Share This