Hvis du er alene, og føler dig udenfor på dit studie, eller hvis du er kommet bagefter det hold, du startede med, kan du hurtigt komme til at tro, at du er den eneste, der har det svært. Det er også nogen gange sådan på uddannelserne, at alle ser ud som om, de har styr på det hele. Hvis man så føler, at man ikke har styr på det, kan man hurtigt komme til at føle sig forkert og ensom.
Derfor bragte jeg for nogen dage siden et indlæg over hvor meget frafald der er på universitet. http://candpsyk.dk/har-du-problemer-pa-dit-studie/ . Der kan du se, at mange skifter uddannelse, tager længere tid end normeret og måske stopper helt med deres uddannelse.
På et andet plan kan det være rart at høre, hvordan andre har, når man selv har det svært. Således kan triste og angste opdage, at andre også kan være triste og angst. Vi kan opdage, at andre også føler sig mindre værd eller føler sig udenfor. Det er ikke kun mig, der har det sådan. På den måde opdager vi, at vi ikke er alene, og at vi ikke er usædvanlige.
Vi har tendens til at isolere os, hvis der er noget, der er svært. Men så mister vi muligheden for kontakt til andre. Det er måske netop i kontakten, at vi har muligheden for at få det godt og føle os rigtige. Og hvis vi isolerer os, opdager vi ikke, at andre også kan have problemer.
Pointen er, at nogen gange tænker vi dårligt om os selv, og samtidig isolere os. Men hvis jeg er åben for, at andre også har problemer på deres studie eller andre steder, bliver mine problemer mindre og jeg føler mig mindre forkert. En indsigt i andres besværligheder, kan også føre til, at jeg føler mig mindre alene, og mere som en del af en social sammenhæng.
Hvis du er studerende, og ovenstående indlæg siger dig noget, så tag et kig på mit gruppeterapeutiske forløb http://candpsyk.dk/gruppeterapi-for-studerende/. Måske er det noget for dig.